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GIB/KN/Shri Keshav/12.09.2019/AAR-337

Advance Ruling Category : Input Tax Credit

State : Karnataka

Order No.: GIB/KN/Shri Keshav/12.09.2019/AAR-337

Name of Entry :
Shri Keshav Cements & Infra Limited

Date : 12-09-2019

Breif Issue :

Facts  & Issue Of The Case :

Shri Keshav Cement and infra limited is a registered public limited company engaged in
the business of manufacturing of cement. The applicant has migrated into the GST law and
is registered in the State of Karnataka bearing GSTIN No. 29AAACK8074H128. The
cement manufactured from the plants is taxable under GST at a bundled rate of 28% under
HSN 2523. The applicant has sought the advance ruling on the following Issues :

Whether the company is eligible to take input tax credit as ‘inputs / capital
goods’ or ‘inputs services’ of the items enlisted in Annexure-4 of this
application in terms of Section 16 & 17 of the CGST/SGST & KGST Act ?
Additionally, whether the capital goods and inputs constitute plant &
machinery of the Applicant which are used in the business of Manufacturing
Cement and hence not blocked input tax credit under section 17(5) of the
CGST/KGST/IGST Act ?
Whether the applicant company is permitted         to avail the entire input tax
credit of the enlisted items in annexure 4 of this application, being used
towards the electric energy generated from the captive power plant and
transmitted to the cement manufacturing plants which are physically located at
the district locations within the state of Karnataka in terms of sections 17(1)
and 17(2) of the CGST/KGST/IGST act and subsequently utilize the same for
payment of output tax on cement sold by the applicant ?
Whether the applicant company is required to reverse input tax credit on the
electric energy generated by it at its plant and banked with the KPTCL,
GESCOM & HESCOM and which is unutilised at the end of sic months from
the date of banking and is deemed to be consumed by KPTCL, GESCOM and
HESCOM at the end of six months ?   
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Decision of Advance Ruling Authority :

Decision :

Those goods whose value has been capitalized in the books of account would not be
considered as inputs and the applicant will not be entitled to credit of input tax in relation
to such goods. The applicant is entitled to input tax credit in respect of goods other than
capital goods as the list of the goods given in Annexure 4 to the application it cannot be
inferred as to where capitalization has been done. Equipments and machinery which are
fixed to earth by foundation or structural support alone are entitled to qualify as plant and
machinery. Therefore, the goods answering to this definition alone shall be qualified to be
treated as ‘plant & machinery’. Section 17(5) (c) shall not be apply and credit of input tax
shall not be available in respect of Other Goods.

The applicant company is required to reverse input tax credit on the unutilized electric
energy banked with KPTCL, GESCOM & HESCOM and for which the applicant receives
a consideration in terms of the wheeling and banking agreement as discussed in the
preceding paragraphs.


