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GIB/KN/TOOLCOMP/16.07.2019/AAR-196

Advance Ruling Category : Taxability

State : Karnataka

Order No.: GIB/KN/TOOLCOMP/16.07.2019/AAR-196

Name of Entry :
Toolcomp Systems Private Limited

Date : 16-07-2019

Breif Issue :

Issue & Fact of the Case:

The applicant is M/s Toolcomp Systems Private Limited is a company registered in GST involved in
the manufacture and sale of Plastic moulds, press tools, jigs/Fixtures/Gauges, Injection moulded parts
and design services, as per the specific orders & requirements of their customers. The applicant seeks
advance ruling for clarification regarding applicability of Tool Amortisation Cost (Transaction Value)
in GST Regime on capital goods received freely on returnable basis from the recipient (Customer) for
Parts production and supply. This reference particularly where the principal manufacturer provides
moulds, dies, jigs and fixtures or tools to the supplier for using manufacturing process.

Such tools , patterns , jigs, fixtures supplied or paid by the purchaser will always remains the property
of the purchaser and the vendor should use the same exclusively for the purchaser parts and maintain
the same at vendors cost and will return the same to the purchaser after completing the supply or as
instructed by the purchaser .

The CBIC in its circular no. 47/21/2018-GST dated 8-6-2018 has clarified that moulds and dies (tools)
owned by OEM that are provided to a component manufacturer on FOC Basis do not constitute a
supply as there is no consideration and in such cases, the value of goods provided on FOC basis shall
not be added to the value of supply of components .It is apparent that the issue raised by the applicant
is covered under Circular no. 47/21/2018-GST.

Decision of Advance Ruling Authority :

Decision:

The cost of the tool/s supplied by the OEM on FOC basis to the applicant is not required to be added
to the value of the parts supplied by the applicant and hence the said value is not liable for GST. This
ruling is based on examination of the contact/purchase order furnished by the Applicant in the case of
their customer M/s Tata Autocomp Systems Ltd. (OEM) where the applicant is not under any
obligation to use their own tools/moulds for manufacuture of the components and the same are
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supplied to them free of cost and on returnable basis.


