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GIB/KN/ARIVU/30.09.2019/AAR-199

Advance Ruling Category : Pure Agent

State : Karnataka

Order No.: GIB/KN/ARIVU/30.09.2019/AAR-199

Name of Entry :
Arivu Educational consultants pvt ltd

Date : 30-09-2019

Breif Issue :

Issue &  Fact of the Case:

Does the activity of collecting exam fee from students and remitting to that particular
university or institution without any value addition to it, amount to taxable service?

The applicant provides the coaching, learning and training services in relation to
undergraduate and post graduate degree, diploma and professional course on a standalone
bases to students or for any institution, corporate company, institutes etc.

The applicant collect amount as exam fee and remit to the respective institute or collage
without any profit element.

As per para 2(Y) of N/N 12/2017- Central Tax (Rate) dated 28.06.2017 , definition
of “Educational institution “does not include training or coaching classes for the
students , to guide or train or prepare them to take the exam for any institute or
college or universities.
 

Rule 33 of CGST Rules 2017 , value of supply of services in case of “pure agent” ,
notwithstanding anything contained in the provision of this chapter , the expenditure
or costs incurred by a supplier as pure agent of the recipient of supply shall excluded
from the value of supply ,if all the condition are satisfied :
 

a. The supplier act as a pure agent of the recipient of the supply, when he makes the
payment to the third party on authorization by such recipient.
 

b. The payment made by the pure agent on behalf of the recipient of supply has been
separately indicated in the invoice issued by the purer agent to the recipient of
service.



Page 2 of 2

 

c. The supplier procured by the pure agent from the third party as a pure agent of the
recipient of supply are in addition to the services he supplies on his own account.

Decision of Advance Ruling Authority :

Decision

The activity of collecting exam fee from students and remitting the same to that particular
university or institution without any value addition, hence it is a pure agent and the value is
excluded from the taxable value as per Rule 33 of the CGST Rules/KGST Rules.


