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High Court Category : Section 25(1) of KVAT Act

State : Kerala

Order No.: GIB/KR/MCP ENTERPRISES/18-12-2019/HC-91

Name of Entry :
MCP Enterprises Vs State of kerela

Date : 18-12-2019

Breif Issue :

Facts & Issue of the case

In the writ petitions filed by the petitioner “M/S. MCP ENTERPRISES” claimed that the period
envisaged for re-opening of assessments under Section 25 of the KVAT Act had expired by the time
the notices for re-opening assessments, invoking Section 42(3) of the KVAT Act, were issued to them.

The petitioner holds that the retrospective operation of Section 42(3) would entail the re-opening of
assessments that were completed years ago, and in relation to which assessment years they do not have
the relevant Books of account and other records to defend their case against an allegation of escaped
turnover. The said contention is based on the provisions of Rule 58(20) of the KVAT Rules, which
obliges an assessee to keep his Books of account only for a period of five years from the end of the
assessment year in question or two years from the date of disposal of the appeal or revision arising out
of such assessments or from the date of completion of any other provision under the Act connected
with such assessment, appeal or revisions whichever is later.

The power to assess escaped turnover under Section 25 has, however, to be exercised within the period
stipulated under the Act for the exercise of such power. The said period was five years from the end of
the assessment year concerned till 31.3.2017, and was extended to six years from the end of the
assessment year concerned thereafter.

Decision of Advance Ruling Authority :

Decision

In the result, these writ petitions are disposed by upholding the retrospective operation of Section
42(3) of the KVAT Act, but declaring that the power to re-open assessments under the said provision
cannot be exercised in relation to such assessments where the period for which the assessee concerned
is obliged to retain the Books of account under Rule 58(20) of the KVAT Rules has expired. The
assessee is obliged to keep his Books of account only for five years and hence the retrospective
operation of Section 42(3) can, at any rate, be only to such extent and not beyond that.

The Court also given clarity on the time limit specified in Rule 58(20) of the KVAT Rules offers a
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safe guide to define the limits of the power under Section 42(3) of the Act. It would ensure that the
power to reopen assessments, so as to bring to tax escaped turnover, is not exercised in a manner that
prejudicially affects an assessee who is not in a position to meet the charge against him for want of his
Books of account and other relevant material. Such a limitation on the power to re-open assessments
would also accord with the requirement of ensuring fairness and certainty in matters of taxation, a
feature that has been insisted upon in the tax jurisprudence of our country.


