GSTIndia..

Special Economic Zone

Q 38. How are suppliesby and to SEZstreated in GST?

Ans. Thereis no change in the SEZ scheme. All imports by SEZs are exempted from any
duty/tax.

As per section 7(5)(b) of the IGST Act, 2017, a supply of goods or services or both to or by
a SEZ developer or a SEZ unit is treated to be a supply of goods or services or both in the
course of inter-State trade or commerce.

Further as per section 16 of IGST Act, 2017 supply of goods or services or both to a SEZ
developer or a SEZ unit is considered as zero rated supply.

Q 39. What will bethe IGST rateswhen goods or servicesor both are supplied to SEZ
unit?

Ans. Suppliesto SEZ unit or developer are considered as zero rated. As such, the supplier
can choose to either supply on payment of IGST and claim refund or supply without
payment of IGST and in that scenario can only claim the refund of unutilized ITC, if any.
The IGST rates when supplying goods and services to SEZ unit on payment of tax and
taking refund route, will be as per rate Notifications No. 01, 02 and 03/2017-Integrated Tax
(Rate) dated 28.06.2017(for goods) and rate Notifications No. 08 and 09/2017 dated
28.06.2017(for Services) as amended from time to time.

Q 40. An SEZ unit in Mumbai avails hotel accommodation in Goa. Whether such
supply isintra-state or inter-state supply?

Ans. It is an established principle of interpretation of statutes that in case of an apparent
conflict between two provisions, the specific provision shall prevail over the genera
provision. section 7(5)(b) of the IGST Act is a specific provision relating to supplies of
goods or services or both made to a SEZ developer or a SEZ unit, which states that such
supplies shall be treated as inter-State supplies.

Accordingly, CBIC vide Circular No. 48/22/2018-GST dated 14.06.2018 has clarified that
services of short term accommodation, conferencing, banqueting etc., provided to a SEZ
developer or a SEZ unit shall be treated as an inter-State supply.

Q 41. Whether SEZ unit or developer needsto pay | GST when it received supplies
which are under rever se char ge mechanism?

Ans. All suppliesto SEZs are zero rated. However, the suppliers are given two options. In
this case, the supplier is not liable to pay GST as the supply is under reverse charge
mechanism. The recipient is considered as deemed supplier. Therefore, SEZ hasto pay GST
in this case.
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Q 42. What istherefund mechanism when a DTA supplier supplies goods/servicesto
SEZ Unit?

Ans. The supplier to SEZs has following two options:

(i) Supply goods or services or both to SEZ unit or developer on payment of Integrated tax
and claim refund

(if) Supply goods or services or both to SEZ unit or developer without payment of
Integrated tax under LUT/Bond and claim refund of unutilized ITC

Option |: Supply goods or services or both to SEZ unit or developer on payment of
Integrated tax and claim refund

The supplier hasto follow the procedure outlined in rule 89 of the CGST Rules, 2017. The
refund in respect of suppliesto a SEZ unit or a SEZ devel oper, the application for refund
shall befiled by the -

(@) supplier of goods after such goods have been admitted in full in the Special Economic
Zone for authorised operations, as endorsed by the specified officer of the Zone;

(b) supplier of services along with such evidence regarding receipt of servicesfor
authorised operations as endorsed by the specified officer of the Zone

The refund application in form GST RFD-01 shall be accompanied with:

() a statement containing the number and date of invoices as provided in rule 46 along with
the evidence regarding the endorsement specified in the second proviso to sub-rule (1) in
the case of the supply of goods made to a Special Economic Zone unit or a Special
Economic Zone devel oper;

(i) a statement containing the number and date of invoices, the evidence regarding the
endorsement specified in the second proviso to sub-rule (1) and the details of payment,
along with the proof thereof, made by the recipient to the supplier for authorised operations
as defined under the Special Economic Zone Act, 2005, in a case where the refund is on
account of supply of services made to a Special Economic Zone unit or a Special Economic
Zone developer;

(iii) adeclaration to the effect that the Special Economic Zone unit or the Special Economic
Zone developer has not availed the input tax credit of the tax paid by the supplier of goods
or services or both, in a case where the refund is on account of supply of goods or services
made to a Special Economic Zone unit or a Special Economic Zone developer; (Section
89(1) of CGST (Rules), 2017.)

Option |1: Supply goods or services or both to SEZ unit or developer without payment of
Integrated tax under LUT/Bond and claim refund of unutilized ITC.

The supplier hasto follow the procedure outlined in rule 96A of the CGST Rules, 2017. He
needs to submit abond/LUT in FORM GST RFD-11 to the jurisdictional Commissioner,
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binding himself to pay the tax due along with the interest specified under sub-section (1) of
section 50 within a period of -

(a) fifteen days after the expiry of three months, or such further period as may be allowed
by the Commissioner,] from the date of issue of the invoice for export, if the goods are not
exported out of India; or

(b) fifteen days after the expiry of one year, or such further period as may be allowed by the
Commissioner, from the date of issue of the invoice for export, if the payment of such
servicesis not received by the exporter in convertible foreign exchange.

Q 43. Whether aDTA supplier hasto furnish a Bond or LUT while supplying
goods/ser vices without payment of integrated tax?

Ans. Yes, aDTA supplier hasto furnish aBond or LUT while supplying goods/services
without payment of integrated tax as per Section 16 of the Integrated Tax Act, 2017.

Q 44. Whether the Bond/LUT by a DTA supplier should be submitted to the
Development Commissioner SEZ or thejurisdictional proper officer of GST?

Ans. Asper Circular N0.2/2/2017-GST dated 04.07.2017 Bond/LUT shall be furnished to
the jurisdictional Deputy/Assistant Commissioner having jurisdiction over the principal
place of business of the exporter.

Q 45. What aretherequirement for submitting Bond/LUT?

Ans. The requirement of Bond/LUT will be as prescribed under Circulars No. 4, 8 and
40/2017.

The registered person (exporters) shall fill and submit FORM GST RFD-11 on the common
portal. An LUT shall be deemed to be accepted as soon as an acknowledgement for the
same, bearing the Application Reference Number (ARN), is generated online. No document
needs to be physically submitted to the jurisdictional office for acceptance of LUT.

If it isdiscovered that an exporter whose LUT has been so accepted, was ineligible to
furnish an LUT in place of bond as per Notification No. 37/2017-Central Tax, then the
exporter’s LUT will be liable for rejection. In case of rgjection, the LUT shall be deemed to
have been rejected ab initio. [Circular 8/2017 as amended by 40/2018 dated 06.04.2018].

Q 46. Whether Bond/LUT isrequired to be submitted in case of exempted /non-GST
goods?

Ans. In case of zero rated supply of exempted or non-GST goods, the requirement for
furnishing abond or LUT cannot be insisted upon. In this regard, the circular no.
45/19/2018-Central Tax dated 30-05-2018 clarifies that in respect of refund claims on
account of export of non-GST and exempted goods without payment of integrated tax,
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LUT/bond is not required

Q 47.1f aDTA supplier issupplying the goodsto SEZ unit without payment of
integrated tax what will the taxable value as per the format prescribed for SEZ

supply?
Ans. The taxable value will be the invoice value of the goods supplied to the SEZ unit.

Q 48. Whether Bank asa nominated agency in the non-processing area of SEZ will be
eligible for exemption granted to SEZsS?

Ans. No. Bank as a nominated agency in the non-processing area of SEZ will not be eligible
for exemption granted to SEZ.

Q 49. Whether the exemption granted to nominated agency pre GST regime will
continuein the post GST regime for importing gold?

Ans. The bank as a nominated agency will continue to get the exemption of Customs duty
as prevailed before the GST regime vide Notification No. 57/2000-Cus dated

08.05.2000. Import of gold by specified banks and specified PSUs as mentioned in
Notification No. 77/2017-Cus dated 13.10.2017 attracts Nil IGST. However, other banks
will have to pay the IGST as per the Notification No. 26/2017-Cus dated 28.06.2017 as no
exemption has been granted for payment of IGST duty to these.

Q 50. Can bank recover the IGST rate from the SEZ Unit while supplying gold to the
SEZ Unit?

Ans. No. The banks cannot recover IGST rate from the SEZ Unit. However, the Banks can
claim the refund of the IGST paid on imports after supplying the goods to the SEZ Unit.

Q 51. Whether servicesof short term accommodation, confer encing, banqueting etc.,
provided to a SEZ developer or a SEZ unit shall betreated asan intra or inter-State
supply?

Ans. Even though as per section 12(3)(c) of the IGST Act, the place of supply of services
by way of accommodation in any immovable property for organising any functionsisthe
location at which the immovable property is located and therefore the above supply should
be intra state supply, it is an established principle of interpretation of statutes that in case of
an apparent conflict between two provisions, the specific provision shall prevail over the
general provision.

Section 7(5)(b) of the IGST Act is a specific provision relating to supplies of goods or
services or both made to a SEZ developer or a SEZ unit, which states that such supplies
shall be treated as inter-State supplies. Therefore, the services of short term
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accommodation, conferencing, banqueting etc., provided to a SEZ developer or a SEZ unit
shall be treated as an inter-State supply. (CBIC Circular No. 48/22/2018- GST dated 14th
June, 2018)

Q 52. Whether the benefit of zero rated supply can be allowed to all procurements by
a SEZ developer or a SEZ unit such as event management services, hotel and
accommodation services, consumables etc?

Ans. Subject to the provisions of section 17(5) of the CGST Act, if event management
services, hotel, accommodation services, consumables etc. are received by a SEZ developer
or a SEZ unit for authorised operations, as endorsed by the specified officer of the Zone, the
benefit of zero rated supply shall be available in such cases to the supplier.

(CBIC Circular No. 48/22/2018- GST dated 14th June, 2018)

Q 53. Whether a company having a unit in SEZ and a unit in DTA require separ ate
registration for both the units?

Ans. Yes, as per Section 8(1) of CGST (Registration) Rules, 2017 a person having a units(s)
in a Special Economic Zone or being a Special Economic Zone developer shall make a
separate application for registration as a business vertical distinct from his other units
located outside the Special Economic Zone.

In the CGST Amendment Act, 2018, the concept of business vertical has been removed.
However, following proviso has been inserted in section 25(2), making it mandatory

for SEZs to have separate registration.

“Provided further that a person having a unit, as defined in the Special Economic Zones
Act, 2005, in a Special Economic Zone or being a Special Economic Zone devel oper shall
have to apply for a separate registration, as distinct from his place of business located
outside the Special Economic Zone in the same State or Union territory.”

Q 54. Whether a SEZ unit or SEZ developer procure any goods or servicesfrom an
unregistered supplier, and whether these will be zer o rated supplies?

Ans. Suppliesto SEZ unit or SEZ developer have been accorded the status of inter-State
supplies under the IGST Act. Under the GST Law, any supplier making inter-State supplies
has to compulsorily get registered under GST. Thus anyone making a supply to a SEZ unit
or SEZ developer hasto necessarily obtain GST registration.

Q 55. Whether SEZ Act/Rulesarealigned with the GST?

Ans. SEZ Rules, 2006 have been synced with the GST Provisions vide SEZ (Amendment)
Rules, 2018. Theterms like Service Tax, Stamp Duty etc replaced with
CGST/SGST/IGST/UTGST etc. GST registration certificate required instead of Sales tax
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registration earlier for establishment / setting up of SEZ unit(s)

Q 56. Whether duty drawback isadmissible on suppliesby DTA unitsto SEZs?

Ans. Yes. Supplies made by DTA unit to SEZ Unit or developer are eligible for drawback
in cases where the SEZ Unit or devel oper issues adisclaimer to the DTA supplier and
drawback is claimed by the DTA supplier.

Drawback shall be processed and paid by the office of Principal Commissioner or
Commissioner of Customs/ Customs (Preventive) in whose jurisdiction the DTA Unit falls.
Brand rate fixation also to be done by the office of Principal Commissioner/ Commissioner
of Customs/ Commissioner of Customs (Preventive).
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