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Imports

Q 65. How will imports be taxed under GST?
Ans. Import of Goods and Services are treated as deemed inter-state supplies and IGST is
levied on import of goods and services in to the country. The IGST on import of goods is
leviable under the provisions of Section 5 of the IGST Act, 2017 read with Section 3(5) of
the Customs Tariff Act, 1975 and shall be levied at the time of imports along with the levy
of the applicable Customs duties on the value in accordance with Section 3 of the Customs
Tariff Act, 1975.
 

Q 66. What is import of goods under the GST regime? How are they taxed?
Ans. The import of goods has been defined in sub-section (10) of Section 2 of the IGST
Act, 2017 as bringing goods into India from a place outside India.
The IGST Act, 2017 provides that the integrated tax on goods shall be in addition to the
applicable Basic Customs Duty (BCD) which is levied as per the Customs Tariff Act. In
addition, GST compensation cess, may also be leviable on certain luxury and de-merit
goods under the Goods and Services Tax (Compensation to States) Cess Act, 2017.
 

Q 67. What valuation is to be adopted for levying integrated tax and compensation
cess?
Ans. The value of the goods for the purpose of levying Integrated tax as well as
compensation cess shall be assessable value plus Customs Duty levied under the Act, and
any other duty chargeable on the said goods under any law for the time being in force as an
addition to, and in the same manner as, a duty of customs.
For instance: Suppose the assessable value of an article imported into India is Rs. 100/-.
Basic Customs Duty is 10% ad-valorem; SWC- 10%; Integrated tax rate is 18% and
compensation cess is 15%. The taxes will be calculated as under:
 
 

Particulars Duty

(A) Assessable Value
Rs.
100/-

(B) Basic Customs
Duty@10% Rs.10/-
(C) Social Welfare
Charge @10% Rs.1/-
(D) Value for
Integrated Tax Rs.111/-
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(E) Integrated Tax
@18% Rs.19.98
(F) Value for
Compensation Cess Rs.111
(G) Compensation
Cess @ 15%

Rs.
16.65

(H) Total Duty ( B+C
+E+G)

Rs.
47.63

 

Q 68. Whether Anti-dumping duty/ safeguard duty are to be added for determining
the value for integrated tax?
Ans. Yes. In cases where imported goods are liable to Anti-Dumping Duty or Safeguard
Duty, value for calculation of IGST as well as Compensation Cess shall also include Anti-
Dumping Duty amount and Safeguard duty amount. Let’s say in the above case if
Safeguard duty is Rs.20/-, the assessable value for integrated tax as well as compensation
cess shall be Rs. 131/-. The taxes calculation chart is as under:
 
 

Particulars Duty
(A) Assessable
Value Rs. 100/-
(B) Basic
Customs
Duty@10% Rs.10/-
(C) Social
Welfare Charge
@10% Rs.1/-
(D) Safeguard
Duty Rs.20/-
(E) Value for
Integrated Tax Rs.131/-
(F) Integrated
Tax @18% Rs.23.58
(G) Value for
Compensation
Cess Rs.131/-
(H)
Compensation
Cess @ 15% Rs. 19.65
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(I) Total Duty (
B+C +D+F+H) Rs. 74.23
 

Q 69. Whether GST is leviable on baggage imports?
Ans. Passenger Baggage are exempted from IGST as well as compensation cess. The basic
customs duty at the rate of 35% and the applicable education cess shall be leviable on the
value which is in excess of the duty free allowances provided under the Baggage Rules,
2016.
 

Q 70. Please explain the tax treatment of goods imported into India and deposited in a
warehouse and sold while in warehouse before clearance from Customs
Ans. The Customs Act, 1962 provides for removal of goods from a customs station to a
warehouse without payment of duty. The said Act has been amended to include 'warehouse'
in the definition of "customs area" in order to ensure that an importer would not be required
to pay the Integrated tax at the time of removal of goods from a customs station to a
warehouse.
The “transfer/sale of goods while being deposited in a customs bonded warehouse” is a
common trade practice whereby the importer files an into-bond bill of entry and stores the
goods in a customs bonded warehouse and thereafter, supplies such goods to another person
who then files an ex-bond bill of entry for clearing the said goods from the customs bonded
warehouse for home consumption.
As per section 7(2) of the IGST Act, 2017, the supply of goods imported into the territory
of India, till they cross the customs frontiers of India, is treated as a supply of goods in the
course of inter-State trade or commerce. Further, the proviso to section 5(1) of the IGST
Act provides that the integrated tax on goods imported into India would be levied and
collected in accordance with the provisions of section 3 of the Customs Tariff Act, 1975.
Thus, in case of supply of the warehoused goods, the point of levy would be the point at
which the duty is collected under section 12 of the Customs Act, 1962 which is at the time
of clearance of such goods under section 68 of the Customs Act.
The Customs Tariff Act has been amended and a sub-section (8A) has been inserted in
section 3 of the CTA vide Finance Act, 2018, with effect from 31st March, 2018, so as to
provide that the valuation for the purpose of levy of integrated tax on warehoused imported
goods at the time of clearance for home consumption would be either the transaction value
or the value as per section 3(8) of the CTA (i.e. valuation done at the time of filing the into-
bond bill of entry), whichever is higher.
Thus, the integrated tax shall be levied and collected at the time of final clearance of the
warehoused goods for home consumption i.e., at the time of filing the ex-bond bill of entry
and the value addition accruing at each stage of supply shall form part of the value on
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which the integrated tax would be payable at the time of clearance of the warehoused goods
for home consumption. In other words, the supply of goods before their clearance from the
warehouse would not be subject to the levy of integrated tax and the same would be levied
and collected only when the warehoused goods are cleared for home consumption from the
customs bonded warehouse.
 

Q 71. Whether high seas sales treated as supply in GST?
Ans. 'High Sea Sales' is a common trade practice whereby the original importer sells the
goods to a third person before the goods are entered for customs clearance. After the High
sea sale of the goods, the Customs declarations i.e. Bill of Entry etc. is filed by the person
who buys the goods from the original importer during the said sale. IGST on high sea sale
(s) transactions of imported goods, whether one or multiple, shall be levied and collected
only at the time of importation i.e. when the import declarations are filed before the
Customs authorities for the customs clearance purposes for the first time. Further, value
addition accruing in each such high sea sale shall form part of the value on which IGST is
collected at the time of clearance.
 

Q 72. How are import of goods and services by EOUs and SEZs treated in GST?
Ans. Goods imported by a unit or a developer in the Special Economic Zone for authorised
operations are exempted from the whole of integrated tax under section 3(7) of the Customs
Tariff Act, 1975 vide Notification No. 64/2017-Customs dated 05.07.2017.
Services imported by a unit or a developer in the Special Economic Zone for authorised
operations, are exempted from the whole of the integrated tax leviable thereon under section
5 of the IGST Act, 2017 vide Notification No. 18/2017-Integrated tax dated 30th June,
2017.
Import of goods by 100% EOU’s are governed by Notification no. 52/2003-Customs as
amended by Notification no. 78/2017-Customs dated 13.10.2017. EOUs are allowed duty
free import of goods (exempt from Customs duties, IGST & Compensation Cess) under the
said notifications. However, exemption from IGST is only available till 01.10.2019.
 

Q 73. What are import of services? How are they treated in GST?
Ans. Import of services has specifically been defined under IGST Act, 2017 and refers to
supply of any service where the supplier is located outside India, the recipient is located in
India and the place of supply of service is in India.
As per the provisions contained in Section 7(1) (b) of the CGST Act, 2017, import of
services for a consideration whether or not in the course or furtherance of business shall be
considered as a supply. Thus, in general, import of services without consideration shall not
be considered as supply. However, business test is not required to be fulfilled for import of
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service to be considered as supply.
Furthermore, in view of the provisions contained in Schedule I of the CGST Act, 2017, the
import of services by a taxable person from a related person or from a distinct person as
defined in Section 25 of the CGST Act, 2017, in the course or furtherance of business shall
be treated as supply even if it is made without any consideration.
In view of the provisions contained in Section 14 of the IGST Act, 2017, import of free
services from Google and Facebook by individuals without any consideration are not
considered as supply. Import (Downloading) of a song for consideration for personal use
would be a service, even though the same are not in the course or furtherance of business.
Import of some services by an Indian branch from their parent company, in the course or
furtherance of business, even if without consideration will be a supply.
Thus, import of services can be considered as supply based on whether there is
consideration or not and whether the service is supplied in the course or furtherance of
business. The same has been explained in the table below:
 
 
 

Nature of
Service Consideration

Business
Test

Import of
services

Necessarily
Required

Not
required

Import of
services by a
taxable
person from a
related
person or
from a
distinct
person Not required

Necessarily
Required

 

Q 74. As per the Customs Act, 1962, royalty and license fees are includible in the
assessable value of goods. Whether GST is also payable on such royalty and license
fees which is already included in the value of goods and IGST is already paid at the
time of import?
Ans. No. As per the notification no. 06/2018-Integrated tax dated 25th January, 2018,
supply of services, imported into the territory of India covered by such temporary transfer
or permitting the use or enjoyment of any intellectual property right are exempted from
payment of integrated tax to the extent that royalties and license fees have been included in
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the transaction value as specified under rule 10(1)(c) of the Customs Valuation
(Determination of Value of Imported Goods) Rules, 2007 on which the appropriate duties
of Customs have been paid.
 

Q 75. What procedure will be followed by EOU to import goods without payment of
Customs duty in the GST regime?
Ans To avail such import benefits, EOUs will have to follow the procedure under the
Customs (Import of Goods at Concessional Rate of Duty) Rules, 2017
 

Q 76. Is the registered person procuring goods or services from a supplier outside
India required to raise a self-invoice, debit note or credit note in respect of the price or
value of services and adjustments thereto?
Ans. As the import of goods are under the cover of a bill of entry, there is no need to raise a
self-invoice. In case of import of services, a self-invoice on the date of receipt of such
supplies is required to be issued. [ Section 31(3)(f) of CGST Act read with section 20 of the
IGST Act]
 

Q 77. An airline imports aircrafts into India on lease basis. Whether integrated tax is
to be charged on such supplies as such supplies are supply of services under item 1(b)
or 5(f) of Schedule II of the CGST Act?
Ans. In case integrated tax is paid on the lease charges under the IGST Act, the goods
imported are exempted from payment of integrated tax at the time of import subject to the
importer undertaking to pay integrated tax on lease charges and other conditions as
stipulated in notification no. 65/2017-Customs dated 8th July, 2018
 

Q 78. Whether import of rigs and ancillary goods imported under lease is chargeable
to IGST?
Ans. Import of rigs and ancillary goods imported under lease is exempted from IGST,
subject to payment of appropriate IGST on the supply/import of such lease service and
fulfilment of other specified conditions.
 

Q 79. Whether bona fide gifts imported through post or air are exempted?
Ans. Bona fide gifts up to CIF value limit of Rs. 5000 imported through post or air are
exempted from payment of basic customs duty and integrated tax.
 

Q 80. How are supplies by SEZs to DTA treated in GST?
Ans. Supplies by SEZs to DTA units are liable to GST. Supplies from SEZs to DTA can be
categorised as under:
Supply under Bill of Entry: The supplies made by SEZ on cover of a bill of entry shall be
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reported by DTA unit in its GSTR-3B as imports.
Supply without Bill of Entry: Any supply made by SEZ to DTA, without the cover of a bill
of entry is required to be reported by SEZ unit in GSTR-1. The liability for payment of
IGST in respect of supply of services is created from this Table.
 

Q 81. Whether imports by UINs are taxable?
Ans. The exemption in respect of Import of goods by UN bodies was available through
Notn No. 03/57-Customs which has been suitably amended vide Customs Notifications No.
39/2017-Customs dated 30th June, 2017. Thus, the import of goods by UN Bodies shall not
be subjected to integrated tax.
Similarly, import of services by Foreign diplomatic mission or consular post in India, or
diplomatic agents or career consular officers posted therein; United Nations or a specified
international organisation are exempted vide Notification No. 09/2017- Integrated
Tax(Rate) dated 30th June, 2017.
 

Q 82. Whether services provided by the Central Government, State Government,
Union territory by way of deputing officers after office hours or on holidays for
inspection or container stuffing or such other duties in relation to import export cargo
on payment of Merchant Overtime charges are taxable?
Ans. No. These services have specifically been exempted vide Notification No. 09/2017-
Integrated Tax(Rate) dated 28th June, 2017


