GSTIndia..

Place of Supply of Services (Location of supplier or recipient is outside India)

Q 30. What isthe place of supply in respect of goods that are required to be made
physically available for providing the service?

Ans. The place of supply of service in respect of goods that are required to be made
physically available by the recipient of service to the supplier of service shall be the
location where the services are actually performed. (Section 13 (3) (a) of the IGST Act,
2017)

Q 31. What isthe place of supply of services provided from a remote location using
electronic means on goods?

Ans. The place of supply shall be the location where the goods are actually located at the
time of supply of services. (Proviso to Section 13(3) (a) of the IGST Act, 2017)

Illustration: A Laptop at Mumbail is repaired remotely by a software engineer from
Bangalore using TeamViewer software. The place of supply shall be Mumbai, the place
where the goods are |ocated.

Q 32. Whether supplies by a banking company, or a financial institution, or a non-
banking financial company, in Mumbai to its account holders in Dubai can be
considered as export of service?

Ans. No. The place of supply of such services is location of supplier and therefore these
cannot be considered as export of services. In the present case, the supplier being located in
Mumbai and place of supply also in Mumbai, these services will be taxed and CGST plus
SGST would be levied. [ Section 13(8)(a) of IGST Act]

Q 33. Whoisan intermediary?

Ans. “intermediary” means a broker, an agent or any other person, by whatever name
called, who arranges or facilitates the supply of goods or services or both, or securities,
between two or more persons, but does not include a person who supplies such goods or
services or both or securities on his own account.

Q 34. What isthe place of supply of an intermediary?

Ans. The place of supply for intermediary services will be the location of supplier of
service. It isto be noted that this rule will apply only when either the supplier or recipient is
located outside India.

Q 35. What would be the place of supply in respect of services pertaining to goods
transportation, wherein either the supplier or recipient islocated outside India?
Ans. The place of supply of services of transportation of goods, other than by way of mail
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or courier, shall be the place of destination of such goods. (Section 13(9) of IGST Act)
For goods transportation via mail or courier, the default provision of Section 13(2) will
apply i.e. place of supply will be the location of the recipient of service.

Q 36. What would be the place of supply in respect of Online Information and
Database Accessor Retrieval (OIDAR) Services?

Ans. For OIDAR services the place of supply will be the location of recipient of services. In
case the recipient of OIDAR services is registered, he will pay Integrated tax on reverse
charge basis. However, if the recipient is unregistered, the supplier will be liable to pay the
tax. For the purpose of determining place of supply, the location of recipient of service shall
be deemed to be in the taxable territory if any two of the following seven non-contradictory
conditions are satisfied, namely: -

(a) the location of address presented by the recipient of services through internet isin the
taxable territory;

(b) the credit card or debit card or store value card or charge card or smart card or any other
card by which the recipient of services settles payment has been issued in the taxable
territory;

(c) the billing address of the recipient of servicesisin the taxable territory;

(d) the internet protocol address of the device used by the recipient of servicesisin the
taxable territory;

(e) the bank of the recipient of services in which the account used for payment is
maintained isin the taxable territory;

(f) the country code of the subscriber identity module card used by the recipient of services
Is of taxable territory;

(g) the location of the fixed land line through which the service is received by the recipient
Isin the taxable territory.

Q 37. Whether the launch service provided by ANTRIX Corporation qualifies to be
considered as export of services?

Ans. In terms of Section 13(9) of IGST Act, 2017, the place of supply of satellite launch
service by ANTRIX Corporation to international customers would be outside India and
wherever such supply qualifies al conditions specified under Section 2(6) of the IGST Act,
2017, would constitute as export of service and shall be zero rated.

Where satellite service was provided to a person in India, the place of supply of satellite
launch service would be location of the recipient of services, provided the recipient is
registered. In case where the recipient is not registered then place of supply is the place
where such goods are handed over for their transportation.

(CBIC Circular No. 02/1/2017- IGST dated 27th September, 2017)
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Q 38. What is the place of supply in case of supply of services relating to R&D,
technical testing etc. to a person located outside India who sends the goods
temporarily into India as the same are required by the supplier to provide the
services?

Ans. In such cases, the general principle as per section 13(3)(a) is that the place of supply
shall be the location where the services are actually performed. However, following proviso
has been inserted to section 13(3)(a) vide the IGST (Amendment) Act, 2018. This
amendment is yet to be brought into force.

However, in the case of services supplied in respect of goods which are temporarily
imported into India for repairs or for any other treatment or process and are exported after
such repairs or treatment or process without being put to any use in India, other than that
which is required for such repairs or treatment or process, the default rule would be
applicablei.e. the place of supply shall be the location of recipient of services.

Thus, in such cases, the place of supply shall be the location of recipient of services
(Default provision in section 13(2)) i.e. outside India.

Q 39. How will the place of supply be determined wherein the goods are supplied from
the premises of job worker?

Ans. The principal may supply, from the place of business/ premises of ajob worker on
payment of tax within India. The place of supply would have to be determined in the hands
of the principal irrespective of the location of the job worker’s place of business/premises.
Illustration: The principal islocated in State A, the job worker in State B and the recipient
in State C. In case the supply is made from the job worker’s place of business/ premises,
the invoice will be issued by the supplier (principal) located in State A to the recipient
located in State C. The said transaction will be an inter-State supply. In case the recipient is
also located in State A, it will be an intra-State supply.

(CBIC Circular No. 38/2018 dated 26th March, 2018)
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