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Transitional Provisions

Q 1. Will CENVAT credit (or VAT credit) carried forward in the last return prior to
GST under existing law be available as ITC under GST?
Ans. A registered person, other than a person opting to pay tax under composition scheme,
shall be entitled to take credit in his electronic credit ledger the amount of CENVAT (or
VAT credit) credit carried forward in the return of the last period before the appointed day,
subject to the conditions stated therein. (Section 140(1) of the CGST/SGST Act)
 

Q 2. What are those conditions?
Ans. The conditions are that: -
(i) the said amount of credit is admissible as input tax credit under this Act;
(ii) the registered person has furnished all the returns required under the existing law (i.e.
Central Excise and VAT) for the period of six months immediately preceding the appointed
date;
(iii) the said amount of credit does not relate to goods manufactured and cleared under such
notifications as are notified by the Central Government.)
Under SGST law there will be one more condition as given below: -
So much of the said credit as is attributable to any claim related to section 3, sub-section (3)
of section 5, section 6, section 6A or sub-section (8) of section 8 of the Central Sales Tax
Act, 1956 that is not substantiated in the manner, and within the period, prescribed in rule
12 of the Central Sales Tax (Registration and Turnover) Rules, 1957 shall not be eligible to
be credited to the electronic credit ledger:
However, an amount equivalent to the credit specified above shall be refunded under the
existing law when the said claims are substantiated in the manner prescribed in rule 12 of
the Central Sales Tax (Registration and Turnover) Rules, 1957.
 

Q 3. A registered person, say, purchases capital goods under the existing law (Central
Excise) in the June quarter of 2017-18. Though the invoice has been received within
30th June but the capital goods are received on 5th July, 2017 (i.e. in GST regime).
Will such a person get full credit of CENVAT in GST regime?
Ans. Yes, he will be entitled to credit in 2017-18 provided such a credit was admissible as
CENVAT credit in the existing law and is also admissible as credit in CGST - section
140(2) of the CGST Act.
 

Q 4. VAT credit was not available on items 'X' & 'Y' as capital goods in the existing
law (Central Excise). Since they are covered in GST, can the registered taxable person
claim it now?
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Ans. He will be entitled to credit only when ITC on such goods are admissible under the
existing law and is also admissible in GST. Since credit is not available under the existing
law on such goods, the said person cannot claim it in GST – proviso to section 140(2) of the
SGST Act.
 

Q 5. Assuming the registered person has wrongly enjoyed the credit (Refer to Q4)
under the existing law, will the recovery be done under the GST Law or the existing
law?
Ans. The recovery relating to ITC wrongfully enjoyed, unless recovered under the existing
law, will be recovered as arrears of tax under GST.
 

Q 6. Give two examples of registered taxable persons who are not liable to be
registered under the existing law (Central Excise / VAT) but are required to be
registered under GST?
Ans. A manufacturer having a turnover of say Rs 60 lakh who is enjoying SSI exemption
under the existing law will have to be registered under GST as the said turnover exceeds the
basic threshold of Rs 20 lakh - section 22.
A trader having turnover below the threshold under VAT but, making sales through e-
commerce operator will be required to be registered in GST. There will be no threshold for
such person(s) – section 24.
 

Q 7. Will ITC be allowed to a service provider on VAT paid inputs held as stock on
the appointed day?
Ans. Yes, he will be entitled to input tax credit on inputs held in stock in accordance with
the provisions of section 140(3).
 

Q 8. A registered person has excess ITC of Rs 10, 000/- in his last VAT return for the
period immediately preceding the appointed day. Under GST he opts for composition
scheme. Can he carry forward the aforesaid excess ITC to GST?
Ans. The registered person will not be able to carry forward the excess ITC of VAT to GST
if he opts for composition scheme – Section 140(1).
 

Q 9. Sales return under CST (i.e. Central Sales Tax Act) is allowable as deduction
from the turnover within six months? If, say, goods are returned in GST regime by a
buyer within six months from appointed day, will it become taxable in GST?
Ans. Where tax has been paid under the existing law [CST, in this case] on any goods at the
time of sale, not being earlier than six months prior to the appointed day, and such goods
are returned by the buyer after the appointed day, the sales return will be considered as a
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supply of the said buyer in GST and tax has to be paid on such supply, if, –
(i) the goods are taxable under the GST Law; and
(ii) the buyer is registered under the GST Law.
 

Q 10. Shall a manufacturer or a job worker become liable to pay tax if the inputs or
semi-finished goods sent for job work under the existing law are returned after
completion of job work after the appointed day?
Ans. No tax will be payable by the manufacturer or the job worker under the following
circumstances: –
(i) Inputs/ semi-finished goods are sent to the job worker in accordance with the provisions
of the existing law before the appointed day.
(ii) The job worker returns the same within six months from the appointed day (or within
the extended period of maximum two months).
(iii) Both the manufacturer and the job worker declare the details of inputs held in stock by
the job worker on the appointed day in the prescribed form.
The relevant sections are 141(1), 141(2) & 141 (4).
However, if the said inputs/semi- finished goods are not returned within six months (or
within the extended period of maximum two months), the input tax credit availed is liable to
be recovered.
 

Q 11. What happens if the job worker does not return the goods within the specified
time?
Ans. Input tax credit availed by manufacturer will be payable by said manufacturer on the
said goods if they are not returned to the place of business of the manufacturer within six
months (or within the extended period of maximum two months) from the appointed day –
 

Q 12. Can a manufacturer transfer have finished goods sent for testing purpose to the
premises of any other taxable person?
Ans. Yes, a manufacturer can transfer finished goods sent for testing purpose to the premise
of any other registered person on payment of tax in India or without payment of tax for
exports within six months (or within the extended period of maximum two months)–
section 141(3)
 

Q 13. If finished goods removed from a factory for carrying out certain processes
under existing law are returned on or after the appointed day, whether GST would be
payable?
Ans. No tax under GST will be payable if finished goods removed from factory prior to the
appointed day to any other premise for carrying out certain processes are returned to the
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said factory after undergoing tests or any other process within six months (or within the
extended period of maximum two months) from the appointed day - section 141(3).
 

Q 14. When tax shall become payable in GST on manufactured goods sent to a Job
worker for carrying out tests or any other process not amounting to manufacture
under the existing law?
Ans. Where manufactured goods are sent to a job worker prior to the appointed day for
carrying out tests or any process not amounting to manufacture under the existing law and if
such goods are not returned to the manufacturer within six months (or within the extended
period of maximum two months) from the appointed day, the input tax credit availed by the
manufacturer will liable to be recovered if the aforesaid goods are not returned within six
months from the appointed day. – Section 141(3)
 

Q 15. Is extension of two months as discussed in section 141 automatic?
Ans. No, it is not automatic. It may be extended by the Commissioner on sufficient cause
being shown.
 

Q 16. What is the time limit for issue of debit/credit note(s) for revision of prices?
Ans. The taxable person may issue the debit/credit note(s) or a supplementary invoice
within 30 days of the price revision.
In case where the price is revised downwards the taxable person will be allowed to reduce
his tax liability only if the recipient of the invoice or credit note has reduced his ITC
corresponding to such reduction of tax liability–section 142(2).
 

Q 17. What will be the fate of pending refund of tax/interest under the existing law?
Ans. The pending refund claims will be disposed of in accordance with the provisions of the
existing law – section 142(3).
 

Q 18. What will be fate of any appeal or revision relating to a claim of CENVAT/ITC
on VAT which is pending under the existing law? If say, it relates to output liability
then?
Ans. Every proceeding of appeal, revision, review or reference relating to a claim for
CENVAT/input tax credit or any output tax liability initiated whether before, on or after the
appointed day, will be disposed of in accordance with the existing law and any amount of
credit of CENVAT/ input tax credit or output tax found admissible for refund will have to
be refunded in accordance with the existing law. However, any amount which becomes
recoverable will have to be recovered as arrears of tax under the GST Law---Section
142(6)/142(7).
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Q 19. If the appellate or revisional order goes in favour of the assessee, whether refund
will be made in GST? What will happen if the decision goes against the assessee?
Ans. The refund will be made in accordance with the provisions of the existing law only. In
case any recovery is to be made then, unless recovered under existing law, it will be
recovered as an arrear of tax under GST – sections 142(6) & 142(7)
 

Q 20. How shall the refund arising from revision of return(s) furnished under the
existing law be dealt in GST?
Ans. Any amount found to be refundable as a consequence of revision of any return under
the existing law after the appointed day will be refunded in cash in accordance with the
provisions of the existing law – section 142(9)(b).
 

Q 21. If any goods or services are supplied in GST, in pursuance of contract entered
under existing law, which tax will be payable?
Ans. GST will be payable on such supplies– section 142(10) of the CGST Act.
 

Q 22. Tax on a particular supply of goods/services is leviable under the existing law.
Will GST be also payable if the actual supply is made in GST regime?
Ans. No tax will be payable on such supply of goods/services under GST to the extent the
tax is leviable under the existing law – section 142(11).
 

Q 23. In pursuance of any assessment or adjudication proceedings instituted, after the
appointed day, under the existing law, an amount of tax, interest, fine or penalty
becomes refundable. Shall such amount be refundable under the GST law?
Ans. No refund of such amount will be made in cash under the existing law – section
142(8)(b) of the CGST Act.
 

Q 24. If services are received by ISD under the earlier law, can the ITC relating to it
be distributed in GST regime?
Ans. Yes, irrespective of whether the invoice(s) relating to such services is received on or
after the appointed day – section 140(7) of the CGST Act.
 

Q 25. Where any goods are sold on which tax was required to be deducted at source
under State VAT law and an invoice was also issued before the appointed day, shall
deduction of tax at source shall be made under this Act if the payment is made after
the appointed day?
Ans. No, in such case no deduction of tax at source shall be made under GST.
 

Q 26. Goods were sent on approval not earlier than six months before the appointed
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day but are returned to the seller after 6 months from the appointed day, will tax be
payable under GST?
Ans. Yes, if such goods are liable to tax under GST and the person who has rejected or has
not approved the goods, returns it after 6 months (or within the extended period of
maximum two months) from the appointed day. In that case tax shall also be payable by the
person who has sent the goods on approval basis- section 142(12).


