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Levy of and Exemption from Tax

Q 1. Where is the power to levy GST derived from?
Ans. Article 246A of the Constitution, which was introduced by the Constitution (101st
Amendment) Act, 2016 confers concurrent powers to both, Parliament and State
Legislatures to make laws with respect to GST i. e. central tax (CGST) and state tax (SGST)
or union territory tax (UTGST). However, clause 2 of Article 246A read with Article 269A
provides exclusive power to the Parliament to legislate with respect to inter-State trade or
commerce i.e. integrated tax (IGST).
 

Q 2. What is the taxable event under GST?
Ans. Taxable event under GST is supply of goods or services or both. CGST and SGST/
UTGST will be levied on intra-State supplies. IGST will be levied on inter-State supplies.
 

Q 3. Whether supplies made without consideration will also come within the purview
of supply under GST?
Ans. Yes, but only those activities which are specified in Schedule I to the CGST Act /
SGST Act. The said provision has been adopted in IGST Act as well as in UTGST Act also.
In cases where the inputs/ capital goods sent for job work are not returned with in the
specified time limit, the supplies made by the principal to job worker will also be deemed to
be a supply.

Q 4. Will activities of charitable institutions be taxable under GST?
Ans. Services of charitable activities by an entity registered under Section 12AA of the
Income Tax Act, 1961 is exempt vide Notification no.12/2017-Central Tax (Rate) dated
28.06.2017.
 

Q 5. Who can notify a transaction to be supply of goods or services?
Ans. Central Government or State Government, on the recommendations of the GST
Council, can notify an activity to be the supply of goods and not supply of services or
supply of services and not supply of goods or neither a supply of goods nor a supply of
services.
 

Q 6. What are composite supply and mixed supply? How are these two different from
each other?
Ans. Composite supply is a supply consisting of two or more taxable supplies of goods or
services or both or any combination thereof, which are bundled in natural course and are
supplied in conjunction with each other in the ordinary course of business and where one of
which is a principal supply. For example, when a consumer buys a television set and he also
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gets warranty and a maintenance contract with the TV, this supply is a composite supply. In
this example, supply of TV is the principal supply, warranty and maintenance service are
ancillary.
Mixed supply is combination of more than one individual supplies of goods or services or
any combination thereof made in conjunction with each other for a single price,which can
ordinarily be supplied separately. For example, a shopkeeper selling storage water bottles
along with refrigerator. Bottles and the refrigerator can easily be priced and sold separately.
 

Q 7. What is the treatment of composite supply and mixed supply under GST?
Ans. Composite supply shall be treated as supply of the principal supply. Mixed supply
would be treated as supply of that particular goods or services which attracts the highest
rate of tax.
 

Q 8. Are all goods and services taxable under GST?
Ans. Supplies of all goods and services are taxable except alcoholic liquor for human
consumption. Supply of petroleum crude, high speed diesel, motor spirit (commonly known
as petrol), natural gas and aviation turbine fuel shall be taxable with effect from a future
date. This date would be notified by the Government on the recommendations of the GST
Council.
 

Q 9. Does the GST Law empower the Government to exempt supplies from the levy of
GST?
Ans. Yes. In the public interest, the Central or the State Government can exempt either
wholly or partly, on the recommendations of the GST council, the supplies of goods or
services or both from the levy of GST either absolutely or subject to conditions. Further the
Government can exempt, under circumstances of an exceptional nature, by special order
any goods or services or both. It has also been provided in the SGST Act and UTGST Act
that any exemption granted under CGST Act shall be deemed to be exemption under the
said Act.
 

Q 10. When exemption from whole of tax on goods or services or both has been
granted absolutely, can a person pay tax?
Ans. No. Furthermore, if the goods are partly exempted, the person supplying exempted
goods or services or both shall not collect the tax in excess of the effective rate.
 

Q 11. What is meant by Reverse Charge?
Ans. It means the liability to pay tax is on the recipient of supply of goods and services
instead of the supplier of such goods or services in respect of notified categories of supply.
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Q 12. Is the reverse charge mechanism applicable only to services?
Ans. No, reverse charge applies to supplies of both goods and services, as notified by the
Government on the recommendations of the GST Council. Notification no. 4/2017-Central
Tax (Rate) dated 28/06/2017 as amended by notification no.43/2017-Central Tax (Rate)
dated 14/11/2017 & notification no.11/2018-Central Tax (Rate) dated 28/05/2018 and
13/2017- Central Tax (Rate) dated 28/06/2017 as amended by notification no.33/2017-
Central Tax (Rate) dated 13/10/2017 & notification no.03/2018-Central Tax (Rate) dated
25/01/2018 have been issued. Similar notifications have been issued under IGST Act also.
Reverse charge also applies to supplies received by a registered person from unregistered
persons. However, the provision of reverse charge liability on supplies received from
unregistered persons, as provided in sections 9 (4) and 5 (4) of the CGST Act and the IGST
Act respectively, have been kept in abeyance till 30.09.2019.
Further as the recent CGST (Amendment) Act, 2018, section 9(4) shall only be applicable
for specified class of registered persons which shall be notified by the government.
However, the notification to bring the Act into effect is yet to be issued.
 

Q 13. What are the supplies of goods under RCM?
Ans. Supplies of goods under reverse charge mechanism:
 
 
 
 

S/No.
Description of Supply
of goods

Supplier of
goods

Recipient of
Goods

1
Cashew nuts, not
shelled or peeled Agriculturist

Any registered
person

2
Bidi wrapper leaves
(tendu) Agriculturist

Any registered
person

3Tobacco leaves Agriculturist
Any registered
person

4Silk yarn

Any person
who
manufactures
silk yarn from
raw silk or
silk worm
cocoons for
supply of silk
yarn

Any registered
person
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4ARaw cotton Agriculturist
Any registered
person.

5Supply of lottery

State
Government,
Union
Territory or
any local
authority

Lottery
distributor or
selling agent

6

Used vehicles, seized
and confiscated goods,
old and used goods,
waste and scrap

Central
Government,
State
Government,
Union
territory or a
local
authority

Any registered
perso

 

Q 14. What will be the implications in case of receipt of supply from unregistered
persons?
Ans. In case of receipt of supply from an unregistered person, the registered person who is
receiving goods or services shall be liable to pay tax under reverse charge mechanism.
However, this provision (of reverse charge on supplies received from unregistered persons)
have been kept in abeyance till 30.09.2019. Further as the recent CGST (Amendment) Act,
2018, section 9(4) shall only be applicable for specified class of registered persons which
shall be notified by the government. However, the notification to bring the Act into effect is
yet to be issued.
 

Q 15. Whether the amount required to be deposited as advance tax while taking
registration as a casual taxable person (CTP) should be 100% of the estimated gross
tax liability or the estimated tax liability payable in cash should be calculated after
deducting the due eligible ITC which might be available to CTP?
Ans. The “estimated net tax liability” only and not the gross tax liability, after considering
the due eligible ITC which might be available to such taxable person needs to be paid as
advance tax by a casual taxable person(CTP) while taking registration.
 

Q 16. Can any person other than the supplier or recipient be liable to pay tax under
GST?
Ans. Yes, the Government can specify categories of services the tax on which shall be paid
by the electronic commerce operator, if such services are supplied through it and all the
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provisions of the Act shall apply to such electronic commerce operator as if he is the person
liable to pay tax in relation to supply of such services. Notification No. 17/2017-Central
Tax (rate) dated 28/06/2017 as amended by notification no.23/2017-Central Tax (rate) dated
22/08/2017 and Notification No. 14/2017-Integrated Tax (Rate) dated 28/06/2017 as
amended by notification no. 23/2017-Integrated Tax (rate) dated 22/08/2017 have been
issued under the CGST Act and the IGST Act respectively in this regard. The following
categories of services have been notified for the purpose:
a. services by way of transportation of passengers by a radio-taxi, motorcab, maxicab and
motor cycle;
b. services by way of providing accommodation in hotels, inns, guest houses, clubs,
campsites or other commercial places meant for residential or lodging purposes, except
where the person supplying such service through electronic commerce operator is liable for
registration under section 22(1) of the CGST Act;
c. services by way of house-keeping, such as plumbing, carpentering etc., except where the
person supplying such service through electronic commerce operator is liable for
registration under section 22(1) of the CGST Act.


