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Meaning and Scope of Supply

Q 1. What is the taxable event under GST?
Ans. The taxable event under GST shall be the supply of goods or services or both made for
consideration in the course or furtherance of business. The taxable events under the existing
indirect tax laws such as manufacture, sale, or provision of services shall stand subsumed in
the taxable event known as ‘supply’.
 

Q 2. What is the scope of ‘supply’ under the GST law?
Ans. The term ‘supply’ is wide in its import covers all forms of supply of goods or services
or both that includes sale, transfer, barter, exchange, license, rental, lease or disposal made
or agreed to be made for a consideration by a person in the course or furtherance of
business. It also includes import of service. The GST law also provides for including certain
transactions made without consideration within the scope of supply.
 

Q 3. What is a taxable supply?
Ans. A ‘taxable supply’ means a supply of goods or services or both which is chargeable to
goods and services tax under the GST Act.
 

Q 4. What are the necessary elements that constitute supply under CGST/SGST Act?
Ans. In order to constitute a ‘supply’, the following elements are required to be satisfied,
i.e.-
(i) the activity involves supply of goods or services or both;
(ii) the supply is for a consideration unless otherwise specifically provided for;
(iii) the supply is made in the course or furtherance of business;
(iv) the supply is a taxable supply; and
(v) the supply is made by a taxable person.
 

Q 5. Can a transaction in which any one or more of the above criteria is not fulfilled,
be still considered as supply under GST?
Ans. Yes. Under certain circumstances such as import of services for a consideration
whether or not in the course or furtherance of business (Section 7(1) (b)) or supplies made
without consideration, specified under Schedule-I of CGST /SGST Act, where one or more
ingredients specified in answer to question no.4 are not satisfied, it shall still be treated as
supply for levy of GST.
 

Q 6. Import of Goods is conspicuous by its absence in Section 7. Why?
Ans. Import of goods is dealt separately under the Customs Act, 1962, wherein IGST and
compensation cess (wherever applicable) shall be levied under the Customs Tariff Act,
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1975 in addition to basic customs duty. Proviso to section 5(1) of IGST Act, 2017 may be
referred to.
Q 7. Are self-supplies taxable under GST?
Ans. Inter-state self-supplies such as stock transfers, branch transfers or consignment sales
shall be taxable under IGST even though such transactions may not involve payment of
consideration. Every supplier is liable to register under the GST law in the State or Union
territory from where he makes a taxable supply of goods or services or both in terms of
Section 22 of the CGST Act. However, intra-state self-supplies are not taxable subject to
not opting for registration as business vertical.
 

Q 8. Whether transfer of title and/or possession is necessary for a transaction to
constitute supply of goods?
Ans. Title as well as possession both have to be transferred for a transaction to be
considered as a supply of goods. In case title is not transferred, the transaction would be
treated as supply of service in terms of Schedule II (1) (b). In some cases, possession may
be transferred immediately but title may be transferred at a future date like in case of sale
on approval basis or hire purchase arrangement. Such transactions will also be termed as
supply of goods.
 

Q 9. What do you mean by “supply made in the course or furtherance of business”?
Ans. “Business” is defined under Section 2(17) include any trade, commerce, manufacture,
profession, vocation, adventure or wager etc. whether or not undertaken for a pecuniary
benefit. Business also includes any activity or transaction which is incidental or ancillary to
the aforementioned listed activities. In addition, any activity undertaken by the Central
Govt. or a State Govt. or any local authority in which they are engaged as public authority
shall also be construed as business. From the above, it may be noted that any activity
undertaken included in the definition for furtherance or promoting of a business could
constitute a supply under GST law.
 

Q 10. An individual buys a car for personal use and after a year sells it to a car dealer.
Will the transaction be a supply in terms of CGST/SGST Act? Give reasons for the
answer.
Ans. No, because the sale of old and used car by an individual is not in the course or
furtherance of business and hence does not constitute supply.
 

Q 11. A dealer of air-conditioners permanently transfers an air conditioner from his
stock in trade, for personal use at his residence. Will the transaction constitute a
supply?
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Ans. Yes. As per Sl. No.1 of Schedule-I, permanent transfer or disposal of business assets
where input tax credit has been availed on such assets shall constitute a supply under GST
even where no consideration is involved.
 

Q 12. Whether provision of service or goods by a club or association or society to its
members will be treated as supply or not?
Ans. Yes. Provision of facilities by a club, association, society or any such body to its
members shall be treated as supply. This is included in the definition of ‘business’ in
section 2(17) of CGST/SGST Act.
 

Q 13. What are the different types of supplies underthe GST law?
Ans. (i) Taxable and exempt supplies. (ii) Inter-State and Intra-State supplies, (iii)
Composite and mixed supplies and (iv) Zero rated supplies.
 

Q 14. What are inter-state supplies and intra-state supplies?
Ans. Inter-state and intra-state supplies have specifically been defined in Section 7(1), 7(2)
and 8(1), 8(2) of the IGST Act respectively. Broadly, where the location of the supplier and
the place of supply are in same state it will be intra-state and where it is in different states it
will be inter-state supplies.
 

Q 15. Whether transfer of right to use goods will be treated as supply of goods or
supply of service? Why?
Ans. Transfer of right to use goods shall be treated as supply of service because there is no
transfer of title in such supplies. Such transactions are specifically treated as supply of
service in Schedule-II of CGST/SGST Act.
 

Q 16. Whether Works contracts and Catering services will be treated as supply of
goods or supply of services? Why?
Ans. Works contracts and catering services shall be treated as supply of services as both are
specified under Sl. No. 6 (a) and (b) in Schedule-II of the GST law.
 

Q 17. Whether supply of software would be treated as supply of goods or supply of
services under GST law?
Ans. Development, design, programming, customization, adaptation, upgradation,
enhancement, implementation of information technology software shall be treated as supply
of services as listed in Sl. No. 5 (2)(d) of Schedule –II of the GST law.
 

Q 18. Whether goods supplied on hire purchase basis will be treated as supply of
goods or supply of services? Why?
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Ans. Supply of goods on hire purchase shall be treated as supply of goods as there is
transfer of title, albeit at a future date.
 

Q 19. Are there any activities which are treated as neither a supply of goods nor a
supply of services?
Ans. Yes. As per Section 7(2) of CGST Act, 2017,
(a) activities or transactions specified in Schedule III; or
(b) such activities or transactions undertaken by the Central Government, a State
Government or any local authority in which they are engaged as public authorities, as may
be notified by the Government on the recommendations of the Council,
shall be treated neither as a supply of goods nor a supply of services.
Schedule-III of the GST law lists certain activities such as (i) services by an employee to
the employer in the course of or in relation to his employment, (ii) services by any Court
or Tribunal established under any law, (iii) functions performed by members of Parliament,
State Legislatures, members of the local authorities, Constitutional functionaries (iv)
services of funeral, burial, crematorium or mortuary and (v) sale of land and (vi), actionable
claims other than lottery, betting and gambling shall be treated neither a supply of goods or
supply of services.
Vide the CGST (Amendment), 2018, following transactions have also been inserted in the
schedule-III:
(vii) Merchant Trading or Out and Out transactions: Supply of goods from a place in the
non-taxable territory to another place in the non-taxable territory without such goods
entering into India.
(viii). (a) Supply of goods while the same are still in Customs Bonded warehouse: Supply
of warehoused goods to any person before clearance for home consumption;
(viii) (b) High Seas Sales: Supply of goods by the consignee to any other person, by
endorsement of documents of title to the goods, after the goods have been dispatched from
the port of origin located outside India but before clearance for home consumption.”
Q 20. What is meant by zero rated supply under GST?
Ans. Zero rated supply means export of goods and/or services or supply of goods and/or
services to a SEZ developer or a SEZ Unit.
Q 21. Will import of services without consideration be taxable under GST?
Ans. As a general principle, import of services without consideration will not be considered
as supply under GST in terms of Section 7. However, import of services by a taxable person
from a related person or from any of his other establishments outside India, in the course or
furtherance of business, even without consideration will be treated as supply in terms of Sl.
No.4 of Schedule I.
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Q 22. What is a Composite Supply under CGST/ SGST/UTGST Act?
Ans. Composite Supply means a supply made by a taxable person to a recipient comprising
two or more taxable supplies of goods or services, or any combination thereof, which are
naturally bundled and supplied in conjunction with each other in the ordinary course of
business, one of which is a principal supply.
Principal supply has been defined in Section 2(90) of the CGST Act as supply of goods or
services which constitutes the predominant element of a composite supply and to which any
other supply forming part of that composite supply is ancillary.
For example, where goods are packed and transported with insurance, the supply of goods,
packing materials, transport and insurance is a composite supply and supply of goods is the
principal supply.
 

Q 23. How will tax liability on a composite supply be determined under GST?
Ans. A composite supply comprising two or more taxable supplies, one of which is a
principal supply, shall be treated as a supply of such principal supply. (Section 8(a) of
CGST Act, 2017)
 

Q 24. What is a mixed supply?
Ans. Mixed Supply means two or more individual supplies of goods or services or any
combination thereof, made in conjunction with each other by a taxable person for a single
price where such supply does not constitute a composite supply. For example, a supply of
package consisting of canned foods, sweets, chocolates, cakes, dry fruits, aerated drink and
fruit juice when supplied for a single price is a mixed supply. Each of these items can be
supplied separately and it is not dependent on any other. It shall not be a mixed supply if
these items are supplied separately.
 

Q 25. How will tax liability on a mixed supply be determined under GST?
Ans. A mixed supply comprising two or more supplies shall be treated as supply of that
particular supply which attracts the highest rate of tax.
 

Q 26. Whether retreading of tyres is a supply of goods or services?
Ans. In retreading of tyres, which is a composite supply, the pre-dominant element is the
process of retreading which is a supply of service. Rubber used for retreading is an ancillary
supply. Therefore, it is a supply of service. 
On the other hand, supply of retreaded tyres, where the old tyres belong to the supplier of
retreaded tyres, is a supply of goods (retreaded tyres under heading 4012 of the Customs
Tariff)
(CBIC Circular No. 34/8/2018-GST dated 1st March, 2018)
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Q 27. Whether activity of bus body building, is a supply of goods or services?
Ans. The classification would depend on which supply is the principal supply. In case, a bus
body building company builds on the chassis owned by it and sells the completely built
buses, it would be supply of goods. On the other hand, if the company builds the body on
the chassis belonging to some else, it would be supply of services.
 

Q 28. Whether foods supplied to the patients as part of the healthcare services in
hospitals taxable?
Ans. Health care services provided by the clinical establishments will include food supplied
to the patients. Therefore, food supplied to the in-patients as advised by the
doctor/nutritionists is a part of composite supply of healthcare and not separately taxable.
However, other supplies of food by a hospital to patients (not admitted) or their attendants
or visitors are taxable.
(CBIC Circular No. 32/06/2018-GST dated 12th February, 2018)
 

Q 29. Is the reverse charge mechanism applicable only to services?
Ans. No, reverse charge applies to supplies of both goods and services, as notified by the
Government on the recommendations of the GST Council. Notification no. 4/2017-Central
Tax (Rate) dated 28/06/2017 as amended by notification no.43/2017-Central Tax (Rate)
dated 14/11/2017 & notification no.11/2018-Central Tax (Rate) dated 28/05/2018 and
13/2017- Central Tax (Rate) dated 28/06/2017 as amended by notification no.33/2017-
Central Tax (Rate) dated 13/10/2017 & notification no.03/2018-Central Tax (Rate) dated
25/01/2018 have been issued. Similar notifications have been issued under IGST Act also.
Reverse charge also applies to supplies received by a registered person from unregistered
persons. However, the provision of reverse charge liability on supplies received from
unregistered persons, as provided in sections 9 (4) and 5 (4) of the CGST Act and the IGST
Act respectively, have been kept in abeyance till 30.09.2019.
Further as the recent CGST (Amendment) Act, 2018, section 9(4) shall only be applicable
for specified class of registered persons which shall be notified by the government.
However, the notification to bring the Act into effect is yet to be issued.
 

Q 30. What are the supplies of goods under RCM?
Ans. Supplies of goods under reverse charge mechanism:
 
 
 
 

S/No.
Description of supply of
Goods Supplier of goods

Recipient of
Goods
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1
Cashew nuts, not
shelled or peeled Agriculturist

Any
registered
person

2
Bidi wrapper leaves
(tendu) Agriculturist

Any
registered
person

3Tobacco leaves Agriculturist

Any
registered
person

4Silk yarn

Any person who
manufactures silk yarn
from raw silk or silk
worm cocoons for supply
of silk yarn

Any
registered
person

4ARaw cotton Agriculturist

Any
registered
person

5Supply of lottery

State Government,
Union Territory or any
local authority

Lottery
distributor or
selling agent

6

Used vehicles, seized
and confiscated goods,
old and used goods,
waste and scrap

Central Government,
State Government,
Union territory or a local
authority

Any
registered
person

7

Priority Sector Lending
Certificate (Notf.
11/2018 Central Tax
(Rate) dt. 28.05.2018 Any registered person

Any
registered
person

 

Q 31. Whether insurance service is under reverse charge?
Ans. Service supplied by an “insurance agent” to any person carrying on insurance
business, located in taxable territory is under the reverse charge mechanism. The
Notification No. 3/2018- Central Tax (Rate) dated 25th January, 2018 defines “insurance
agent” and takes the meaning from section 2(10) of the Insurance Act, 1938.
The insurance agent and corporate agent have different meaning and connotation in the
insurance industry as well as under the insurance Act, 1938. The corporate agents along
with insurance brokers, re-insurance brokers, insurance consultants, third party
administrator, surveyors and loss assessors etc. are categorized as “insurance intermediary”
and get excluded from reverse charge mechanism. They can pay GST under forward charge
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and claim input tax credit thereby avoiding cascading. Only individuals are covered under
the reverse charge mechanism as “insurance agent”.


