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Time of Supply

Q 1. What istime of supply?

Ans. The time of supply fixes the point when the liability to charge GST arises. It also
indicates when a supply is deemed to have been made. The CGST/SGST Act provides
separate time of supply for goods and services.

Q 2. When doestheliability to pay GST arisein respect of supply of goods?

Ans. Section 12 of the CGST/SGST Act provides for time of supply of goods. The time of
supply of goods shall be the earlier of the following namely,

(i) the date of issue of invoice by the supplier or the last date on which he is required under
Section 31, to issue the invoice with respect to the supply; or

(i) the date on which the supplier receives the payment with respect to the supply.
However, vide Notification No. 66/2017-Central Tax dated 15.11.2017, liability to pay tax
at the time of receipt of advance has been relaxed in case of goods.

Q 3. When doesthe liability to pay GST arisein respect of supply of services?

Ans. Section 13 of the CGST/SGST Act provides for time of supply of services. The time
of supply of services shall be the earlier of the following namely,

(a) the date of issue of invoice by the supplier if the invoice is issued within the period
prescribed under section 31 or the date of receipt of payment whichever is earlier; or

(b) the date of provision of service, if the invoice is not issued within the period prescribed
under section 31 or the date of receipt of payment whichever is earlier.

(c) the date on which the recipient shows the receipt of servicesin his books of account, in
case where the provisions of clause (a) and (b) do not apply.

Q 4. What is time of supply in case of supply of vouchersin respect of goods and
services?

Ans. The time of supply of voucher in respect of goods and services shall be;

a) the date of issue of voucher, if the supply isidentifiable at that point; or

b) the date of redemption of voucher in all other cases.

Q 5. Whereit isnot possible to determine the time of supply in terms of sub-section 2,
3, 4 of Section 12 or that of Section 13 of CGST/SGST Act, how will time of supply be
determined?

Ans. Thereisaresidual entry in Section 12(5) aswell as 13 (5) which saysthat if periodical
return has to be filed, then the due date of filing of such periodical return shall be the time
of supply. In other cases, it will be the date on which the CGST/SGST/IGST is actually
paid.
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Q 6. What does “ date of receipt of payment” mean?
Ans. It is the earliest of the date on which the payment is entered in the books of accounts
of the supplier or the date on which the payment is credited to his bank account.

Q 7. Suppose, part advance payment is made or invoice issued is for part payment,
whether the time of supply will cover the full supply?

Ans. No. The supply of services shall be deemed to have been made to the extent it is
covered by the invoice or the part payment. However, for goods payment of tax will need to
be made upon date of issue of invoice, irrespective of the fact whether or not advance or
part payment is received.

Q 8. What isthe time of supply of goodsin case of tax payable under rever se charge?
Ans. The time of supply will be the earliest of the following dates:

a) date of receipt of goods; or

b) date on which payment is made; or

c) the date immediately following 30 days from the date of issue of invoice by the supplier.
Where it is not possible to determine the time of supply under the above three clauses, the
time of supply shall be the date of entry in the books of account of the recipient of supply.

Q 9. What isthetime of supply of servicein case of tax payable under rever se charge?
Ans. The time of supply will be the earlier of the following dates:

a) date on which payment is made; or

b) the date immediately following sixty days from the date of issue of invoice by the
supplier.

Q 10. What is the time of supply applicable with regard to addition in the value by
way of interest, late fee or penalty or any delayed payment of consideration?

Ans. The time of supply with regard to an addition in value on account of interest, |ate fee
or penalty or delayed consideration shall be the date on which the supplier received such
additional consideration.

Q 11. Isthere any change in time of supply, where supply is completed prior to or
after changein rate of tax?
Ans. Yes. In such cases provisions of Section 14 will apply.

Q 12. What isthe time of supply, where supply is completed prior to change in rate of
tax?
Ans. In such cases time of supply will be
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(i) where the invoice for the same has been issued and the payment is also received after the
change in rate of tax, the time of supply shall be the date of receipt of payment or the date
of issue of invoice, whichever is earlier; (However, for supply of goods payment of tax
need to be made only at the time of issue of invoice in terms of notification 66/2017-Central
Tax dated 15.11.2017) or

(i) where the invoice has been issued prior to change in rate of tax but the payment is
received after the change in rate of tax, the time of supply shall be the date of issue of
invoice; or

(iii) where the payment is received before the change in rate of tax, but the invoice for the
same has been issued after the change in rate of tax, the time of supply shall be the date of
receipt of payment; (However for supply of goods payment of tax need to be made only at
the time of issue of invoice in terms of notification 66/2017-Central Tax dated 15.11.2017)

Q 13. What isthe time of supply, where supply iscompleted after the changein rate of
tax?

Ans. In such cases time of supply will be

(i) where the payment is received after the change in rate of tax but the invoice has been
issued prior to the change in rate of tax, the time of supply shall be the date of receipt of
payment; (However for supply of goods payment of tax need to be made only at the time of
issue of invoice in terms of notification 66/2017-Central Tax dated 15.11.2017) or

(it) where the invoice has been issued and the payment is received before the change in rate
of tax, the time of supply shall be the date of receipt of payment or date of issue of invoice,
whichever is earlier; or; (However for supply of goods payment of tax need to be made only
at the time of issue of invoice in terms of notification 66/2017-Central Tax dated
15.11.2017)

(iii) where the invoice has been issued after the change in rate of tax but the payment is
received before the change in rate of tax, the time of supply shall be the date of issue of
invoice

Q 14. Let’ssay therewasincreasein tax rate from 18% to 20% w.e.f.1.9.2017. What is
the tax rate applicable when services provided and invoice issued before change in
ratein July, 2017, but payment received after changein ratein September, 2017?
Ans. The old rate of 18% shall be applicable as services are provided prior to 1.9.2017.

Q 15. Let’ssay therewasincreasein tax rate from 18% to 20% w.e.f. 1.9.2017. What
iIsthe tax rate applicable when goods are supplied and invoice issued after change in
ratein September, 2017, but full advance payment was already received in July, 20177
Ans. The new rate of 20% shall be applicable as goods are supplied and invoice issued after
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1.9.2017.

Q 16. What is the time period within which invoice has to be issued for supply of
Goods?

Ans. As per Section 31 of CGST/SGST Act aregistered taxable person shall issue a tax
invoice showing description, quantity and value of goods, tax charged thereon and other
prescribed particulars, before or at the time of

(a) removal of goods for supply to the recipient, where supply involves movement of goods
or

(b) delivery of goods or making available thereof to the recipient in other cases.

Q 17. What is the time period within which invoice has to be issued for supply of
Services?

Ans. As per Section 31 of CGST/SGST Act aregistered person shall, before or after the
provision of service, but within a period of 30 days from the date of supply of service, issue
atax invoice showing description, value of goods, tax payable thereon and other prescribed
particulars. For Banking and Insurance companies, this period is 45 days. For inter-state
self-supplies made by bank, insurance and telecom companies, invoices can be issued
before or at the time such supplier records the same in his books of account or before the
expiry of the quarter during which the supply was made. Further a registered person liable
to pay tax on reverse charge basis is also required to issue invoice on the date of receipt of
goods or services or both.

Q 18. What isthetime period within which invoice hasto beissued in a case involving
continuous supply of goods?

Ans. In case of continuous supply of goods, where successive statements of accounts or
successive payments are involved, the invoice shall be issued before or at the time each
such statement isissued or, as the case may be, each such payment is received.

Q 19. What isthetime period within which invoice hasto beissued in a case involving
continuous supply of services?

Ans. In case of continuous supply of services,

(a) where the due date of payment is ascertainable from the contract, the invoice shall be
Issued on or before due date of payment.;

(b) where the due date of payment is not ascertainable from the contract, the invoice shall
be issued before or at the time when the supplier of service receives the payment.;

(c) where the payment is linked to the completion of an event, the invoice shall be issued on
or before the date of completion of that event.
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Q 20. What isthe time period within which invoice has to be issued wher e the goods
being sent or taken on approval for sale?

Ans. The invoice in respect of goods sent or taken on approval for sale or return shall be
issued before or at the time of supply or six months from the date of removal, whichever is
earlier.

Q 21. What is the time of supply in respect of supply by an associate enterprise,
located outside India?

Ans. An associated enterprise is defined in section 2(12) of the CGST Act, 2017 as having
same meaning as assigned in section 92A of the Income-tax Act, 1961. An enterprise which
participates, either directly or indirectly, through one or more intermediaries, in the
management, or control or capital of the other enterprise is an associated enterprise.

In the context of GST, associated enterprise is particularly relevant in the case of supply of
services, where the supplier is located outside India. In such cases, the time of supply will
be the earlier of date of entry in the books of account of the recipient of supply or the date
of payment — thus, the levy under GST is attracted once such book entries are made even if
no actual payment takes place or no invoice is issued. (Second proviso to section 13(3) of
CGST Act, 2017)

Q 22. What isthetime of supply in case of continuous supply of services?

Ans. There is no separate provision for time of supply in respect of continuous supply of
services. The time of supply will be the date by which the invoice is actually issued or is
required to be issued under section 31 of the CGST Act, 2017 or the date of receipt of
payment (earlier of entry in books of account / credit in bank account), whichever is earlier.

Q 23. Normally the service provider does not issue invoice in Government jobs. The
Sectional/departmental engineers prepare the measurement books and records the
details of work done on a subsequent date. Hence, how time of service will be reckoned
sincethe service provider does not raise theinvoice?

Ans. Time of supply of services has been explained in Secl13 of the CGST Act. The supplier
of services will have to issue a tax invoice within 30days of supply of service (the
measurement is finalized by the departmental engineers or service provider whichever is
earlier.) In case of RCM, Govt. Deptt will raise invoice accordingly (refer sec 13(3)) In the
opinion of authors, if the payment is linked to the measurement, then the invoice should be
raised on or before when the measurement is finalized.

Q 24. In construction work, after raising of the invoice, physical verification of the
same is done by the Engineers of the Client and thiswork is delayed abnormally. In
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some instances the period taken goes up to two months, then how the time of service
will be determined?

Ans. Time of supply of services has been explained in sec 13 of the CGST Act. The date of
issue of invoice will be the time of supply.

Q 25. Isit practically feasible that service provider submits and invoice after execution
of work and the principal employer makes arrangement for payment of the bill after 3
months wher eas as per point of servicerule, the time of service stands for 30days from
the date of issue of raise invoice or services whichever is earlier and the service
provider hasto pay GST @ 18% on value of work done although he has not received
any payment from the client till date?

Ans. Time of supply of services has been explained in sec 13 of the CGST Act. The terms
for payment do not decide the taxability of a particular transaction. So even if payment for a
particular supply has not been received it will still be liable for GST.
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