GSTIndia..

Electronic Commerce and Tax Collected at Source

(The Questions adopted from the Frequently Asked Questions on TCS under GST
released by Law Committee, GST Council on 28th September, 2018)

Q 1. What is Electronic Commer ce?
Ans. As per Section 2(44) of the CGST Act, 2017, electronic Commerce means the supply
of goods or services or both, including digital products over digital or electronic network.

Q 2. Who isan e-commer ce oper ator ?

Ans. As per Section 2(45) of the CGST Act, 2017, electronic Commerce operator means
any person who owns, operates or manages digital or electronic facility or platform for
electronic commerce.

Q 3. What isTax Collection at Source (TCS)?

Ans. As per Section 52 of the CGST Act, 2017 the e-commerce operator, not being an
agent, is required to collect an amount calculated at the rate not exceeding one per cent., as
notified by the Government on the recommendations of the Council, of the net value of
taxable supplies made through it, where the consideration with respect to such suppliesisto
be collected by such operator. The amount so collected is called as Tax Collection at Source
(TCYS).

Q 4. What istherate of TCSnotified by Gover nment?

Ans. Rate of TCSis 0.5% under each Act (i.e. the CGST Act, 2017 and the respective
SGST Act / UTGST Act respectively) and the same is 1% under the IGST Act, 2017.
Notifications No. 52/2018 — Central Tax and 02/2018-Integrated Tax both dated 20th
September, 2018 have been issued in this regard. Similar notifications have been issued by
the respective State Governments also.

Q 5. Isit mandatory for e-commer ce oper ator to obtain registration?

Ans. Yes. As per section 24(x) of the CGST Act, 2017, every electronic commerce operator
has to obtain compulsory registration irrespective of the value of supply made by him. The
benefit of threshold exemption is not available to e-commerce operators.

Q 6. Whether a supplier of goods or services supplying through e-commer ce oper ator
would be entitled to threshold exemption?

Ans. As per Section 24(ix) of the CGST Act, 2017, every person supplying goods through
an e-commerce operator shall be mandatorily required to register irrespective of the value
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of supply made by him. However, a person supplying services, other than supplier of
services under section 9 (5) of the CGST Act, 2017, through an e-commerce platform are
exempted from obtaining compulsory registration provided their aggregate turnover does
not exceed INR 20 lakhs (or INR 10 lakhs in case of specified special category States) in a
financial year. Government has issued the notification No. 65/2017 — Central Tax dated
15th November, 2017 in this regard.

Q 7. Whether TCSisrequired to be collected by e-commer ce operators on supply of
services by unregistered suppliersthrough their portal?

Ans. As per Section 24(ix) of the CGST Act, 2017, every person supplying goods or
services through an ecommerce operator is mandatorily required to register. However, vide
Notification 65/2017-Central Tax dated 15th November, 2017 a person supplying services,
other than supplier of services under section 9 (5) of the CGST Act, 2017, through an e-
commerce platform were exempted from obtaining compulsory registration provided their
aggregate turnover does not exceed INR 20 lakhs (or INR 10 lakhs in case of specified
special category States) in a financial year. Since such suppliers are not liable for
registration, e-commerce operators are not required to collect TCS on supply of services
being made by such suppliers through their portal.

Q 8. Whether e-Commerce operator is required to obtain registration in every
State/UT in which suppliers listed on their e-commerce platform are located to
undertake the necessary compliance as mandated under the law?

Ans. As per the extant law, registration for TCS would be required in each State/ UT asthe
obligation for collecting TCS would be there for every intra-State or inter-State supply. In
order to facilitate the obtaining of registration in each State / UT, the e-commerce operator
may declare the Head Office as its place of business for obtaining registration in that State /
UT where it does not have physical presence. It may be noted that each State/UT has
indicated one administrative jurisdiction where all e-commerce operators having business
(but not having physical presence) in that State/UT shall register. The proper officer for the
purpose of registration of ECOs has also been notified by each State/UT.

Q 9. Foreign e-commer ce operator do not have place of business in India since they
oper ate from outside. But their supplier and customersare located in India. So, in this
scenario will the TCS provision be applicable to such e-commer ce operator and if yes,
how will foreign e-commer ce operator obtain registration?

Ans. Where registered supplier is supplying goods or services through a foreign e-
commerce operator to a customer in India, such foreign e-commerce operator would be
liable to collect TCS on such supply and would be required to obtain registration in each
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State/ UT. It may be noted that each State/UT has indicated one administrative jurisdiction
where all e-commerce operators having business (but not having physical presence) in that
State/UT shall register. The proper officer for the purpose of registration of ECOs has also
been notified by each State/UT. If the foreign e-commerce operator does not have physical
presence in a particular State/ UT, he may appoint an agent on his behalf.

Q 10. Isit necessary for e-Commer ce operatorswho are already registered under GST
and have GSTIN, to have separateregistration for TCS aswell?

Ans. E-Commerce operator has to obtain separate registration for TCS irrespective of the
fact whether e-Commerce operator is already registered under GST as a supplier or
otherwise and has GSTIN.

Q 11. What ismeant by “net value of taxable supplies’?

Ans. The “net value of taxable supplies’ means the aggregate value of taxable supplies of
goods or services or both, other than the services on which entire tax is payable by the e-
commerce operator, made during any month by a registered supplier through such operator
reduced by the aggregate value of taxable supplies returned to such supplier during the said
month.

Q 12. Whether value of net taxable suppliesto be calculated at grosslevel or at GSTIN
level?
Ans. The value of net taxable suppliesis calculated at GSTIN level.

Q 13. Is every e-commer ce operator required to collect tax on behalf of actual
supplier?

Ans. Yes, every e-commerce operator is required to collect tax where the supplier is
supplying goods or services through e-commerce operator and consideration with respect to
the supply isto be collected by the said e-commerce operator.

Q 14. At what time should the e-commer ce operator collect TCS?

Ans. TCSisto be collected once supply has been made through the e-commerce operator
and where the business model is that the consideration is to be collected by the e-commerce
operator irrespective of the actual collection of the consideration. For example, if the supply
has taken place through the e-commerce operator on 30th October, 2018 but the
consideration for the same has been collected in the month of November, 2018, then TCS
for such supply has to be collected and reported in the statement for the month of October,
2018.

Q 15. Whether TCSto be collected on exempt supplies?
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Ans. No, TCSisnot required to be collected on exempt supplies.

Q 16. Whether TCS to be collected on supplies on which the recipient isrequired to
pay tax on rever se charge basis?
Ans. No, TCS s not required to be collected on supplies on which the recipient is required
to pay tax on reverse charge basis.

Q 17. Whether TCSisto be collected in respect of supplies made by the composition
taxpayer?

Ans. As per section 10(2)(d) of the CGST Act, 2017, a composition taxpayer cannot make
supplies through e-

commerce operator. Thus, question of collecting TCS in respect of supplies made by the
composition taxpayer does not arise.

Q 18. Whether TCSisto be collected on import of goods or servicesor both?

Ans. TCSis not liable to be collected on any supplies on which the recipient is required to
pay tax on reverse charge basis. As far as import of goods is concerned since same would
fall within the domain of Customs Act, 1962, it would be outside the purview of TCS. Thus,
TCSisnot liable to be collected on import of goods or services.

Q 19. Isthere any exemption on Gold, owing to the fact that rate of GST isonly 3%
and TCSon it would erodethe margin for the seller?
Ans. No such exemption from TCS has been granted.

Q 20. Whether payment of TCSthrough Input Tax Credit of operator for depositing
TCSasper Section 52 (3) of the CGST Act, 2017 is allowed?
Ans. No, payment of TCSis not allowed through Input Tax Credit of e-Commerce operator.

Q 21. It isvery common that customers of e-commer ce companies return goods. How
these salesreturnsare going to be adjusted?

Ans. An e-commerce company is required to collect tax only on the net value of taxable
supplies made through it. In other words, value of the supplies which are returned (supply
return) may be adjusted from the aggregate value of taxable supplies made by each supplier
(i.e. on GSTIN basis). In other words, if two suppliers “A” and “B” are making supplies
through an e-commerce operator, the “net value of taxable supplies’ would be calculated
separately in respect of “A” and “B”. If the value of returned supplies is more than supplies
made on behalf of any of such supplier during any tax period, the same would be ignored in
his case.
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Q 22. Under Section 52, e-commer ce operator collects TCS at the net of returns.
Sometimes sales return is more than sales and hence can negative amount be
reported?

Ans. Negative amount cannot be declared. There will be no impact in next tax period also.
In other words, if returns are more than the supplies made during any tax period, the same
would beignored in current as well as future tax period(s).

Q 23. What is the time within which such TCSisto be remitted by the e-commerce
oper ator to the Gover nment account?

Ans. The amount collected by the operator is to be paid to appropriate government within
10 days after the end of the month in which the said amount was so collected.

Q 24. How can actual suppliersclaim credit of TCS?

Ans. The amount of TCS deposited by the operator with the appropriate Government will
be reflected in the electronic cash ledger of the actual registered supplier (on whose account
such collection has been made) on the basis of the statement filed by the operator in FORM
GSTR-8 in terms of Rule 67 of the CGST Rules, 2017. The said credit can be used at the
time of discharge of tax liability by the actual supplier.

Q 25. How is TCSto be credited in cash ledger? Whether the refund of such TCS
credit lying in the ledger would be allowed at par with the refund provisions contained
in section 54(1) of the CGST Act, 20177

Ans. TCS collected is to be deposited by the e-commerce operator separately under the
respective tax head (i.e. Central tax / State tax / Union territory tax / Integrated tax). Based
on the statement (FORM GSTR-8) filed by the e-commerce operator, the same would be
credited to the electronic cash ledger of the actual supplier in the respective tax head. If the
supplier is not able to use the amount lying in the said cash ledger, the actual supplier may
claim refund of the excess balance lying in his electronic cash ledger in accordance with the
provisions contained in section 54(1) of the CGST Act, 2017.

Q 26. Isthe e-commerce operator required to submit any statement? What are the
detailsthat arerequired to be submitted in the statement?

Ans. Yes, every operator is required to furnish a statement, electronically, containing the
details of outward supplies of goods or services effected through it, including the supplies
of goods or services returned through it, and the amount collected by it as TCS during a
month within 10 days after the end of such month in FORM GSTR-8. The operator is also
required to file an annual statement by 31st day of December following the end of the
financial year in which the tax was collected in FORM GSTR-9B..
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Q 27. Whether interest would be applicable on non-collection of TCS?

Ans. As per section 52(6) of the CGST Act, 2017, interest is applicable on omission as well
in case of incorrect particulars noticed. In such a case, interest is applicable sinceit isacase
of omission. Further penalty under section 122(vi) of the CGST Act, 2017 would also be
leviable.

Q 28. What will be the place of supply for e-commer ce operator for recharge of talk
time of the Telecom Operator / recharge of DTH / in relation to convenience fee
charged from the customers on booking of air tickets, rail tickets supplied through its
online platform?

Ans. As per section 12(11) of the IGST Act, 2017, the address on record of the customer
with the supplier of servicesisthe place of supply.

Q 29. Under multiple e-commerce model, Customer books a Hotel via ECO-1 whoin
turn is integrated with ECO-2 who has agreement with the hotelier. In this case,
ECO-1 will not have any GST information of the hotelier. Under such circumstances,
which e-commer ce oper ator should beliableto collect TCS?

Ans. TCSis to be collected by that e-Commerce operator who is making payment to the
supplier for the particular supply happening through it, which isin this case will be ECO-2.

Q 30. Arethere any additional power s available to tax officersunder this Act?

Ans. As per section 52(12) of the CGST Act, 2017, any authority not below the rank of
Deputy Commissioner may serve a notice requiring the operator to furnish the details of
their supplies of goods or services or both as well as stock of goods held by the suppliers
within 15 working days of the date of service of such notice.

Q 31. Certain e-commer ce oper ators who have been unable to obtain registration in
the month of October, 2018 but have already collected TCS for the said month have
expressed challenges in relation to the filing of such details in GTSR-8. It has
beenasked asto how these details are to be furnished on the common portal?

Ans. E-commerce operators, who have been unable to obtain registration in the month of
October, 2018 but have already collected TCS for the said month, may furnish the details of
TCS collected in the month of October, 2018 in the first return in FORM GTSR-8 to be
filed after obtaining registration.

Q 32. We purchase goods from different vendors and are selling them on our website
under our own billing. IsTCSrequired to be collected on such supplies?
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Ans. No. According to Section 52 of the CGST Act, 2017, TCSis required to be collected
on the net value of taxable supplies made through it by other suppliers where the
consideration is to be collected by the ECO. In this case, there are two transactions - where
you purchase the goods from the vendors, and where you sell it through your website. For
the first transaction, GST is leviable, and will need to be paid by your vendor, on which
credit is available for you. The second transaction is a supply on your own account, and not
by other suppliers and there is no requirement to collect tax at source. The transaction will
attract GST at the prevailing rates.

Q 33. The sdllers supplying goods through e-Commer ce operators (ECO) may have
common places of business, especially if their goods are stored in a shared facility
operated by the ECO. This will result in the same additional place of business being
registered by multiple suppliers. Isthis allowed?

Ans. Yes, thisis allowed. Any registered person can declare a premises as a place of
business if he has requisite documents for use of the premises as his place of business (like
ownership document, agreement with the owner etc.) and there is no restriction about use of
a premises by multiple persons. The registered person shall have to comply with the
requirements of maintaining records as per section 35 of the CGST Act, 2017 and Rules 56
to 58 of the CGST Rules, 2017.

Q 34.1 am a supplier, supplying my own products through a website hosted by me. Do
| fall under the definition of an electronic commerce operator. Am | required to collect
TCS on such supplies?

Ans. As per the definitions in Section 2 (44) & 2 (45) of the CGST Act, you will come
under the definition of an electronic commerce operator. However, according to Section 52
of the Act, ibid, TCSisrequired to be collected on the net value of taxable supplies made
through it by other suppliers where consideration is to be collected by the ECO. In cases
where someone is selling their own products through a website, there is no requirement to
collect tax at source as per the provisions of this section. These transactions will be liable to
GST at the prevailing rates.

Q 35. There are caseswhere the ECO does not provide invoicing solution to the seller.
In such cases, invoice is gener ated by the seller and received by the buyer without the
ECO getting to know about it. The payment flows through the ECO. In such cases, on
what value is TCS to be collected? Can TCS be collected on the entire value of the
transaction?

Ans. Section 52(1) of the CGST Act, 2017, mandates that TCS is to be collected on the net
taxable value of such supplies in respect of which the ECO collects consideration. The
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amount collected should be duly reported in the GSTR-8 and remitted to the government.
Any such amount collected will be available to the concerned supplier as credit in his
electronic cash ledger.
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